{ "title": "Çocuklarda Kalça Çıkığı", "image": "https://www.kalca.gen.tr/images/cocuklarda-kalca-cikigi.jpg", "date": "20.01.2024 07:16:44", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Çocuklarda Kalça çıkığı, vaktinden önce teşhis edildiği zaman tedavi edilebiliyor, ancak anlaşılmasında geç kalınırsa, ileride yürüme bozukluklarına ve ciddi bir şekilde sakatlıklara neden olmaktadır. Yeni doğmuş çocuklar, doğumdan sonra doktor tarafından tamamen kontrol edilir. Doktorların öncelikle emin olmak niyetlerinden biri de çocuğun kalça kemiklerinin tamamen yerine oturup oturmamış olmasıdır. Kalça çıkıklığının ailede ilk doğan bebekte görülme olasılığı yüksek olmaktadır. Bunun dışında ters oluşan doğumlarda eklem yerlerine fazlalıkla baskı yapılması sebebiyle kalça çıkığı kolaylıkla oluşabiliyor. Bu nedenle nedenlerinden birisi meydana gelmiş oluyor. Doğum esnasında salgılanan hormonlar, kalça kemiklerinin genişleyerek doğumun kolaylaştırılmasını sağlıyor, olması gerekenden daha az salgılanmasıysa doğumda bebeğin eklem yerlerinin sıkışması nedeni oluşmuş oluyor.

Kalça eklem bölgesinin yanları leğen kemiği tarafından tamamen sarılmıştır. Bazı çocuklarda ise eklem bölgesindeki oyuklar, kalça kemiklerinin yerine yerleşebilmesi için fazlaca dardır. Dolayısıyla da normalin dışında bir gelişim gösterip tamamen olması gereken yerlerinin dışarısına yerleşip otururlar. Doğumdan hemen sonra çok beklenmeden hekim bebeğin bacaklarını her yönde oynatıp hareket ettirerek, eklem yerlerinin olumlu ya da olumsuz oluşunu tam olarak yerine oturup oturmadığını kontrol eder. Bu nedenle bu metot Barlow testi olarak adlandırılır. İçe doğru basan ayak, bir bacağın yürürken aksaması, kalça bölgesindeki derinin gerilmesi kalça çıkıklığının belirtileri arasındadır. Ancak yeni doğmuş sevimli diyebileceğimiz bir çocuğun kemiklerinin tamamen yerine oturmasını beklenmeden ve aksatıp geciktirmeden, 6 ay gibi bir süre sonrasında yapılacak olan ultrasonla, eklemlerin yerine tam olarak oturup oturmadığı anlaşılabilmektedir.

Geç olmaması durumunda önlem alınması mümkündür. Erken farkına varılan kalça çıkığı oldukça kolay tedavi edilebilmektedir. Bunun nedeni doğum sonrası ilk aylarda eklem yerinin tam yerine oturmayışı ve oynak olmasıdır. Çocuk ayakta durmaya ve hatta yürümeye başladıktan sonra kalça çıkıklığı varsa ne yazık ki kemikler yanlış kaynamaya ve öylece büyümeye başlarlar. Bu daha sonraları yürürken içe doğru basmaya ve aksamaya neden olur. Tedavide çoğunlukla uygulanan yöntem, sargı şeklidir. Çocuğun ayaklarından itibaren kalça kısmı özel bandajlarla sıkıca sarılır, bu arada ayakları ayrılarak tıpkı bir kurbağa pozisyonu verilir. Bu bandaj daima sabittir ve çocuğun altını değiştirirken çıkarmaya gerek yoktur. Genelde 3 ay boyunca uygulanır. Eğer çocuğun kalçasında iki taraflı çıkık varsa ve çocuk 6 aydan büyükse mecburen alçıya alınır. Bu konuda endişe verici olay, alçıya almanın çocuğun kas gelişimini engelleyeceğinden pek tercih edilmediğini, ancak tedaviye geç kalınmışsa alçının gerekli olduğunu. Çocuk ilk doğduğu zaman doktor tarafından kontrol edilir, daha sonraki aylarda da ultrasonla kalça testleri yapılır, ultrason kullanmamızın sebebi ise çocuğa röntgen ışınlarıyla zarar vermemek olacaktır. Çocuktaki anormallik geç fark edilirse tek çözüm yolu ameliyattır denebilir. Ameliyatlarda, kalça eklemindeki yumuşak dokuları normal pozisyonlarına getirilir. İleri zamanki çıkıklarda kemiklerdeki açısal bozukluklar giderilebilmektedir.
" } ] }