{ "title": "Doğuştan Kalça Çıkığı", "image": "https://www.kalca.gen.tr/images/dogustan-kalca-cikigi.jpg", "date": "20.01.2024 16:02:50", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Doğuştan kalça çıkığı

Kalçada uyluk kemiğinin üst ucu kalça ekleminin kapsülünden dışarı çıkmasıdır. Bebeklerde olan kalça çıkıklığı erken fark edilmesi ve tedavi edilmesi son derece önemlidir. Doğuştan kalça çıkığı kız bebeklerde erkeklerden daha çok görülüyor. Kalça çıkığı yeni doğan 800 bebekten birinde görülüyor. Bu genetik de olabiliyor. Bu durum bazen hormonal ya da çevresel nedenler olabiliyor. Ama nedeni tam olarak bilinmiyor. Ailesinde ya da yakın akrabalarında kalça çıkıklığı olanların bebeklerinde de olma ihtimali yüksek oluyor. Bu durumu mutlaka doktora bildirmek gerekiyor. Tersten doğan bebeklerde, anne karnında gebeliğin sonuna kadar başı yukarıda şekilde kalan bebeklerde kalça çıkıklığı oluyor. Kundak yapılan bebeklerde, bebeği ayaklarından tutarak baş aşağı sallama yapanların bebeklerinde kalça çıkıklığı görülüyor. Bebeğin boyu uzasın diye yapılan bu hareketler çok tehlikelidir. Yapmamak gerekir.

Doğuştan kalça çıkıklığı bebeklerin bir kısmında kalça eklemleminde çıkık oluyor. Kalça ekleminde çıkığa yol açan bazı sorunler olabilir. Makat gelişi ile doğan bebeklerde de kalça çıkıklığı görülüyor. Kalça çıkıklığını ya da kalçada başka sorunları anlamak bazen mümkün olmuyor. Bebeğinizin kontrol muayenesinde doktorlar kalça çıkıklığı olup olmadığını söyleyecektir. Bebeklerde kalça çıkıklığı ultrason ile anlaşılır. Bebekler dört aylıktan büyük ise röntgen filmi çekilerek fark edilir.

Genelde kalça çıkıklığı erken dönemde anlaşılıp tedavi edilmezse sakatlığa yol açıyor. Kız bebeklerde erkeklere göre 6 kat daha sık görülüyor. Kalça çıkıklığı riski olan bebeklerde bebek doğar doğmaz hemen ortopedist tarafından muayene edilmeli. Kalça çıkıklığının nedenleri bazen rahim içinde anne suyunun az olması, rahim içinde bebeğin duruş bozukluğu ve ailede bağ gevşekliğinden sebep oluyor ve budurumda kalça çıkıklığı nedenleri önlemek mümkün değildir.

Çocuklarda kalça çıkıklığı olup olmadığı yürüme yaşından önce çocuğun her iki kalçasının yanlara doğru tam açılmaması, bacaklardan birinin kısa olması durumunda belli olur. Çocukların baçaklarında et kıvrımı denilen çizgilerin simetrik olmaması kalça çıkıklığının sebebi olabilir. Kalça çıkıklığı tek taraflı da oluyor. Özellikle çocuklarda tek taraflı çıkıklarda topallama oluyor. İki faraflı çıkıklarda ise paytak yürüyüş şeklinde yürüyen çocuklarda kalça çıkıklığı belirtisi olabilir. Kalça çıkıklığı olan anne ve babaların çocuklarında risk daha çok olur. Kalça çıkıklığı olan çocuklarda bir yaşından önce kalça çıkıklığı tedavisi çok başarılı oluyor. Kalça çıkıklığının tedavisini geciktirmemek çok önemlidir.

Doğuştan kalça çıkığı nasıl olur?

Kalça çıkığının büyük bir kısmı \"pavlik \" bandajı ile tedavi edilebilir. Bu bandaj bebeğinizin dizlerini birbirinden ayırarak karnına doğru çekilmesini sağlar. Bu bandaj ile tedavi edilen bebekler her hafta doktor tarafından muayene edebilir. Sonra uyluk kemiğinin kalça eklemi içerisine yerleşip yerleşmediği bakılır eğer yerleşmiş ise bu bandaj gece gündüz iki üç ay kadar kullanılır. Bu bandaj yöntemi her bebeklerde yeterli olmuyor. Böyle bir durumda bebeklere alçı uygulaması yapılıyor. Bacakların askıya alınması da gerekli olabiliyor. Bazen de kalça çıkığının tedavisi için ameliyat da gerekebiliyor.

Kundak yasaklanması tedaviye yardımcı olur. İlk altı ayda pavlik bandı ya da pavlik bandajı olarak yöntem uygulanır ya da frejka yastığı uygulanır. Bu bandajlar çocuğu rahatsız etmez. Altı aylıktan sonraki bebeklerde anastezi altında kalça yerine oturtulup alçı uygulaması yapılır. Daha büyük çocuklarda kemik ameliyatları da gerekebilir. Yaş ilerledikçe kalça çıkığı ağırlaşacağı için operasyonların büyüklüğü artar. 10 yaşından büyük çocuklarda yapılan ameliyatlar genellikle başarılı oluyor. Bu gibi durumlarda kalça eklemi dondurulması ya da kalça protezi ameliyatları yapılıyor. Altı yaşındaki çocuklarda da başarılı ameliyatlar oluyor.
" } ] }