{ "title": "Kalça Çıkığı", "image": "https://www.kalca.gen.tr/images/kalca-cikigi.jpg", "date": "20.01.2024 11:49:37", "author": "Begüm Eser", "article": [ { "article": "
Kalça çıkığı, kalça ekleminin stabilitesinin bozulmasıdır. Kalça eklemi, acetabulum ve femur başından meydana gelmektedir. Femur başı, halk arasında uyluk kemiği başı olarak adlandırılır. Acetabulum ise halk arasında leğen kemiği olarak adlandırılan kemiğin bir bölgesidir. Acetabulum, adeta bir oyuk gibidir ve femur başı buraya oturur. Kalça çıkıkları, doğuştan olabileceği gibi travmaya bağlı olarak da oluşabilir.

Kalça çıkıkları hangi durumlarda olur?
Kalça çıkıklarında neler yapılır?

Travmaya bağlı kalça çıkıklarında, hasta büyük bir travma almış olmalıdır. Çünkü kalça kolay kolay çıkabilen bir eklem değildir. Genelde kişinin bacak bacak üstüne atmış şekilde otururken önden darbe alması ile oluşur. Tedavide ilk olarak kapalı redüksiyon denenir. Bu en fazla iki kez denenmelidir. İlk ikisi başarılı olmadıysa hasta ameliyata alınmalıdır.

Doğuştan kalça çıkığına yaklaşım çok farklıdır. Genelde bu çıkıkların nedeni; gelişimsel kalça displazisidir. Gelişimsel kalça displazisi, ilk altı ayda yakalanırsa pavlik bandaj ile tedavi edilir. İlk altı aydan sonra geldiyse, genel anestezi altında kapalı redüksiyon denenebilir. On sekizinci aydan sonra geldiyse artık ameliyat gereklidir.
" } ] }