{ "title": "Kalça İltihabı", "image": "https://www.kalca.gen.tr/images/kalca-iltihabi.jpg", "date": "21.01.2024 13:14:29", "author": "Dilek yurt", "article": [ { "article": "
Kalça iltihabı, bel kemiğiyle kalça kemiği arasındaki eklem kısmının iltihaplanmasını ifade eden, kronik romatizma tik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta iltihaplanma sonucu iki kemik birleşerek tek bir kemik halini alır. Başta bel bölgesinde olmak üzere hareket eksikliğine neden olur. Çok sıklıkla karşılaşılan bir rahatsızlık değildir. Fakat çoğunlukla genç erkeklerde görülür ve hayat kalitesini fazlası ile düşürür. Ağrı Şiddeti kişiden kişiye fazlası ile değişmektedir. Çok ilerleyen durumlarda omurga hareketi bütünü ile kısıtlanabilir. Ama sadece bel ağrısı ya da sabah uyanınca bel kısmında tutukluk şeklinde de ağrı görülür. Her ne kadar hafif seyreden rahatsızlıkta olsa, ilerleyici bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı kireçlenmeden ayırma işlemi yapmak gerekir. Kireçlenme olayı omurganın aşınması sonucunda oluşur ve yaşlıların rahatsızlığıdır. Bazı kemik iltihabı, gençlerde çok sık görülür ve kemiklerin kaynaşması ile ilgili bir hastalıktır. Kemik iltihabı, erkeklerde kadınlara oranla daha fazla yaşanan romatizmal bir rahatsızlıktır. Bu durum bazen Çocuklarda da meydana gelebilir. Genelde 18 yaşından sonra başlar ama belirtiler hemen ortaya çıkmayabilir. 45-50 yaşından sonra ise nadiren görülür. Kalça iltihabı, erkeklerde sıklıkla omurga ve leğen kemiği kısmında, daha az oranda kalça kısmında, omuz kısmında ve göğüs kafesinde iltihaplanma oluşur. Kadınlarda ise daha az görülür, daha da hafif seyreden bir rahatsızlıktır. Genelde iltihap oluşumu leğen kemiği, kalça kemiği, el kısmında görülür. Ayrıca kadınlarda teşhis konulma süreci daha uzun olur. Omurga iltihabından kaynaklanan kalça iltihabı daha az şiddetli olur. Çocuklarda ise 8 yaşından sonra kalça ve ayak bileklerinde görülür. Bunlar içinde kalça ağrısı şiddetli olur ve ileride cerrahi müdahale yapılması gerekebilir. Çocuklarda bel ağrısı fazla görülmez.

Kalça iltihabının sebepleri: Kalça iltihabının sebebi henüz tam olarak bilinmeyen bir rahatsızlıktır. Fakat kalıtsal etmenlerin bu rahatsızlıkta önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Kalça iltihabı rahatsızlıklarının çok büyük bir kısmında HLA-B27 ismi verilen genetik bir yapı durumu vardır. Bu yapı durumunun bulunması iltihap durumu riskini arttırır. Fakat yalnız başına rahatsızlığı ortaya çıkarmaz. Bunun dışında bazı etmenlerin de olması gerekebilir. Bazı bağırsak hastalıkları mikroplar, çevresel faktörlerinde kalça iltihabına yol açtığı düşünülür.

Kalça iltihabının belirtileri: bu rahatsızlıkta yavaş yavaş bel ağrısı durumu artar. Kalça kısmında sertlikler meydana gelmektedir. Tedavi edilmeyen ilerlemiş iltihap durumu omurgalar ile kaynaşır ve tek bir kemik şeklini alır. Kol ve göğüs kısmının hareket etmesi zorlaşır. Ayrıca sertleşme sonucunda bu hastalar öne doğru eğik bir biçimde durur. Çok az sayıda hastada topuk ağrısı ve kalça etinde de ağrı görülür. Bir diğer belirti de sabah uyandıktan sonra ya da bir süre hareketsiz kaldıktan sonra bel bölgesinde oluşan gelen ağrı hali ve hareket kısıtlığı oluşturur. Belirli Egzersizler yapılarak sertleşme durumu azaltılır. Ağrı ise belden yukarı kısma doğru ilerler ve boyun bölgesini de yoğunluk ile etkiler. Kalça iltihabı yaşayan hastalar kaburga eklemleri etkilendiğinde nefes alıp veriş halinde çok rahatsız olurlar. Kemiklerde çıkıntı oluşmasının sonucunda hareket ederken ağrı hissi ve bel bölgesinde ağrı sonucu yürürken koşarken problemler oluşur. Hastalık çok yavaş ilerlese de diğer organları bazı durumlarda etkileyebilir. Eğer belirtiler 2 aydan fazla sürüyorsa kesinlikle ortopedi uzmanına başvurulmalıdır. Bunların dışında bu rahatsızlığa özel olmayan bulgular da olur. Ateş hali, gece terlemesi ve yorgunluk hali görülür. Bel kemiği ve kalça kemiği gibi bölgelerde bağların kemiğe kaynaştığı kısımlarda iltihap oluşur. Bu yapışma kısımlarında meydana gelen aşınmalarla birlikte yeni biçimde kemikler oluşmaya başlar Bağlardaki elastik doku bir süre sonra kaybolur ve yerini kemik doku alır. Bu da hareket Özgürlüğünün kısıtlanmasına azalmasına neden olur. Bu olay tekrarlanınca kemik oluşumu çoğalır ve artık kemikler kaynaşır. Sonuç olarak hareket kısıtlılığı oluşur. Kemiklerdeki birleşme durumundan sonra hareket kısıtlılığı geri dönüşülmez bir hale gelir. Ama başlangıçtaki hareket kısıtlılığının nedeni ağrı ve kaslardaki sertlik oluştuğundan bu durum düzeltilir.

" } ] }