{ "title": "Kalça Kemiği Ağrısı", "image": "https://www.kalca.gen.tr/images/Kalca-Kemigi-Agrisi-47.jpg", "date": "20.01.2024 23:03:24", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Kalça Kemiği Ağrısı, Kalça kemiği kalçanın ön ve yan kısımlarını oluşturan diğer adı \"koksa kemiği\" olan kemiklerdir. Kalça ağrıları özellikle bayanlarda olmak üzere pek çok kişinin en fazla ağrı yaşadığı bölgelerden biridir. Kalça ağrısının yerinin tam olarak bilinmesi teşhis ve tedavide çok önemlidir. Çünkü ağrılar kalça eklemi ile alakalı olabileceği gibi tendon gibi yumuşak dokulardaki sorunlardan da kaynaklanabilmektedir. Ayrıca bazen bel ve dizlerdeki ağrılarda kalçaya vurabilmektedir. İnsan vücudundaki en büyük eklem kalça eklemidir. Yürüme ve koşma gibi aktivitelerde kalça kemiğinde bulunan kıkırdak yastıkçıklar, kemiğin yuva içinde sürtünmesini engeller ancak zaman için yaşa ve yıpranmaya bağlı olarak kıkırdak yapının hasarlanması ve tendonların, yumuşak dokuların zarar görmesi gerçekleşmektedir. Ayrıca kemik erimesi, kırık, çatlak gibi durumlarda kalça kemiğinde ağrıya neden olabilmektedir.

Kalça kemiği ağrısı neden olur?

Kalça eklemi bir fermuarın başına benzeyen ve asetalabulumdan oluşan çok eksenli top ile sokete benzeyen bir eklemdir. Fermuarın boyu ile fermuar şaftı arasındaki açı, 125-140 derece arasındadır. Bu açısının azalmasına koksa varum, artmasına ise koksa valgum denir. Asetabulum ilium, iskium ve pubis kemiğinin birleşimlerinden oluşmaktadır. Böylece fermuar başı yerleşir. At nalı şekline benzer. Asetabulum derinde olup bu derinlik eklemin iç stabilitesini artıran bir unsurdur. Asetabulumun kenarları kıkırdak doku ile güçlendirilmiş yapıdadır. Derine yerleşmiş olan eklem yüzleri ve güçlü bağlar kalça ekleminin stabilitesine olumlu katkıda bulunurlar.
Kalça kemiği ağrısı nasıl teşhis edilir?

Kalça kemiği ağrısına neden olan etkenin belirlenmesi için ultrason, tomografi ve nörolojik muayene yapılması gerekir. Burada öncelikli olan durum hastanın öyküsü ve fizik muayene bulgularıdır. Ağrının kaynağı bulunarak ağrıdan sorumlu patofizyolojik durum teşhis edilir. Ağrıyı artıran ya da azaltan nedenler sorgulanır. Bazı kalça ağrıları yürümekle artarken, dinlenince azalabilmektedir. Geceleri şiddetlenen aktivite ile azalan ağrılarda ise inflamutuvar nedenler akla gelir. Yan yatış pozisyonunda ağrıda artış olursa trokanterik bursit, oturunca artan ağrı ise iskiogluteal bursiti düşündüren ağrılardır. Kasık ağrısı ya da kalçada hareket kısıtlılığı olan uzamış steroid tedavi öyküsü olan hastalarda ise femur başı avasküler nerozu akla gelir. Geceleri artan kadınlardaki pelvik kuşak ağrısı ise intrapelvik patolojilerden dolayı oluşan kalça ağrısını düşündürür.

Kalça kemiği ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Kalça ağrısını meydana getiren neden bulunduktan sonra uygun tedaviye başlanır. Kalça ağrısı yaşayan bir hastanın fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına başvurması gerekir. Kalçaya binen yükü ve zorlanmayı azaltmak sebebi ile istirahat verilebilir. Hastanın kilo problemi var ise mutlaka kilo kontrolü sağlanmalıdır. Kireçlenme durumlarında ağrı kesiciler, steroid olmayan antienflamatuvar ilaçlar ve kas gevşeticiler kullanılabilir. Baston gibi yürümeye yardımcı aletler kullanılabilir. Egzersizler en az ilaçlar kadar önemli olup mutlaka yapılmalıdır. Yumuşak doku ve tendon patolojilerinde kortizon veya lokal anestezi enjeksiyonları uygulanır. Bu tedavilerin sonuç vermediği durumlarda cerrahi işlemler uygulanır. Yansıma ile oluşan kalça ağrılarında ağrı kaynağı bulunur ve bu duruma yönelik tedavi uygulanır.
" } ] }