{ "title": "Kalça Kemiği Kırığı Ameliyatı", "image": "https://www.kalca.gen.tr/images/Kalca-Kemigi-Kirigi-Ameliyati-42.jpg", "date": "21.01.2024 18:02:27", "author": "Osman Atabey", "article": [ { "article": "
Kalça Kırığı Ameliyatı, Kalça kırığı genelde yaşlılarda ve daha çok 60-65 yaş üstü kişilerde görünen bir rahatsızlıktır. Bunun nedeni insan kemiği yaşlandıkça zayıflar ve ani bir hareket veya ağır bir iş yapma sonucunda kalça kırılması 60-65 yaş üstü kişilerde çok kolay bir şekilde gerçekleşir.

Kalça kırıkları nasıl tedavi edilmektedir?

Kalça kırıklarının cerrahi müdahalesinde başlıca iki yöntem vardır:
Genç hastalarda, kemik kalitesi yaşlılara göre daha iyi, ameliyat öncesi çok iyi hareket edebilen dinç ileri yaştaki kalça kırıklı hastalarda kırığın çivi ile tespiti uygulanmaktadır. Kemik kalitesi oldukça kötü ileri yaş hastalarda epilepsi, Parkinson gibi nörolojik hastalığı olanlar, demansı olan hastalar, tümör metastazı ile kalça kırığı oluşmuş hastalarda tedavi seçimi protez uygulanmaktadır. Her iki grup hastada erken dönemde ayağa kalkabilmesi içinde protezde yük verme daha erken yapılmaktadır. Hastalarda ameliyat sonrası pıhtı oluşumunu önlemek için kan nemlendirici ilaçlar kullanılır.

Kalça Kırığı Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Gibi durumlar kalça kırığı ameliyatının riskleri arasında yer alır bunlar dışında herhangi büyük bir risk söz konusu değildir.

Kalça Kemiği Ameliyatı Sonrası

Ameliyattan sonraki gün yürüyebilmek mümkün olsa da bacakta kan pıhtısı olmaması için pek tavsiye edilmemektedir, fizyoterapist beraberinde kalça egzersizleri uygulanır ve verilen hareketler önerilen süre içinde tekrar edilmelidir. İki hafta gibi bir süre sonra dikişlerin hepsi alınır, yaşlı hastalara evde bakım çok zor ve bilgi gerektirdiğinden bakacak kişilerin de eğitim almaları tavsiye edilmektedir.

Tamamen iyileşme süresi 4-6 ay gibi bir süredir, hasta tamamen iyileşmiş olsa bile çok daha fazla dikkat edilmelidir. Özellikle protez yapılan hastalarda protezin çıkması (Genelde arkaya doğru) durumunda arka tarafta bulunan siyatik sinirlere baskı olur ve oluşan travma sonucu sinir felci oluşabilir.
" } ] }