{ "title": "Kalça Kırığı", "image": "https://www.kalca.gen.tr/images/kalca-kirigi.jpg", "date": "19.01.2024 12:37:37", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Kalça kırığı, günümüzde her yaştan insanda görülebilecek bir rahatsızlıktır. Genellikle kalça bölgesine alınan travmalar nedeni ile ortaya çıkan bu kırıklar, insanlarda görüldüğü zaman çok uzun süreler boyunca ciddi rahatsızlıklar yaşatmaktadır. Özellikle yapılmak istenen hareketlerde zorluk durumlar aylarca kalça kırığı olan kişide görülür.

Kalça bölgesi kolay kolay alçıya alınabilecek bir bölge olmadığı için daha çok bacaklardan itibaren alçı uygulaması yapılmaktadır. Bu nedenle kişi aylarca yatalak bile kalabilir. Bu durum tamamen kalçanın hangi bölgeden ne kadar şiddette kırıldığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kalça kırıklarında insanlar yürümekte, oturmakta, koşmakta ve eğilip kalkmakta büyük sorunlar yaşarlar. Bu durum daha çok kış aylarında ciddi anlamda artar. Ülkemizde kış aylarında artan yağışlar, zeminin kayganlaşmasına neden olduğu için düşme vakaları ve buna bağlı kalça kırığı vakaları aşırı bir şekilde artar.

Kalça Kırığı Belirtileri Nelerdir?
Kalça Kırığı Oluştuğunda Neler Yapılmalıdır?

Düşme sırasında herhangi bir kırılma sesi duyduysanız ve kişinin kalça ya da bacak gibi bölgesinde kırık belli oluyorsa öncelikle kişi güvende değilse güvenli bir alana almanız gerekmektedir. Bu işlemi mümkün oldukça kişinin kalça bölgesini oynatmadan yapmalısınız. Daha sonra 112'i arayarak bu konu için destek isteyin. 112 acil ekipleri gelene kadar kişi kesinlikle bulunduğu pozisyonu bozmamalıdır. Bu sırada eğer herhangi bir bölgede kanama var ise temiz bir bez ile tampon uygulaması yapabilirsiniz.

Kalça Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kırık şiddeti düşük ise; Kalça kırığı tedavileri genellikle kalça kırığının şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Eğer şiddeti düşük bir kalça kırığı söz konusu ise öncelikle doktorlar kemik pozisyonunu tespit eder. Pozisyonda bir değişiklik yok ve sadece kırık var ise bu durumda herhangi bir ameliyata gerek olmadan bölgede alçılama yapılarak bölgenin hareket etmesi tamamen engellenir. Bu şekilde yaklaşık 6 ay içerisinde iyileşme görülür. Bu süreçte bol bol ağrı kesici ilaçlar ve merhemler ile kişi tedavi edilir.

Kırık şiddeti yüksek ise; Kırık şiddetinin yüksek olması durumunda eğer kemik pozisyonunda da değişiklik var ise kişi ameliyata alınır ve kemik açık ameliyatla düzeltilir. Eğer bölgede zedelenmiş dokular var ise bu dokular onarılır. Eğer bölge ameliyat ile açılmış ise genellikle kalça kırığı için platin takılır. Platin ile kırılan iki kemik birleştirilir ve bu şekilde hızlı kaynama sağlanır. Eğer gerekir ise platin iyileşme sonrasında tekrar ameliyat ile çıkarılır. Ameliyat sonrasında sargı ya da alçı gerekli olabilir. İyileşme süreci yine 6 ay kadar sürecektir. Bu gibi durumlarda enfeksiyon kapılmaması için iyi bir bakım gerekir.
" } ] }