{ "title": "Kalça Protez Ameliyatı", "image": "https://www.kalca.gen.tr/images/kalca-protez-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 10:05:17", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kalça protez ameliyatı, 30 yılı aşkın bir zamandır kalça ameliyatı üzerinde büyük başarı sağlanmaktadır. Artrit ve kalça ağrısı gibi nedenlerden dolayı yıl içinde milyonlarca kalça protez ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Hastalar ameliyat sayesinde hem ağrılarından kurtulabilmekte hem de hareket kabiliyetlerine tekrar kavuşabilmektedir. Tıpta teknolojik olanakların her geçen gün gelişmesi sayesinde yapılan ameliyatlar daha başarılı sonuçlanmaktadır. Kalça protez ameliyatı sonrası hasta için komplikasyon gelişme olasılığı oldukça düşüktür. Kalça enfeksiyonu oluşma ihtimali %1 oranındadır. Kalp krizi ve inme gibi komplikasyonların gelişme olasılığı ise daha zayıftır. Hastanın kronik hastalıkları varsa kalça protez ameliyatında komplikasyon gelişme olasılığı daha yüksektir.

Tıpta uygulanan en ufak cerrahi işlemin faydası olduğu gibi bazı riskleri de vardır. Cerrahiden sonra ortaya çıkabilecek sonuçlar tamamen kişinin sağlık durumu ile alakalıdır. Ameliyattan sonra toparlanmak da yine kişinin iradesi ile alakalı olarak farklı zamanlara yayılabilir. Kalça protez ameliyatın ne kadar sürede tamamlanacağı bazı faktörlere bağlı olarak değişir. Doktor ameliyat hakkında hastayı yeteri kadar bilgilendirerek ameliyata o şekilde başlar.

Kalça Protezi Ameliyatı Komplikasyonları

Aşağıda sıralayacağımız tepki ve komplikasyonlar ameliyat anında ya da ameliyattan sonra ortaya çıkabilir.

Kan Pıhtısı: Bacak damarlarında meydana gelen kan pıhtıları kalça protezi ameliyatında görülebilecek komplikasyonlar arasında yer alır. Doktor bu durumu kontrol etmek için önleyici tedbirler alabilir. Bu gibi olasılıklarda düzenli olarak bacakların yukarı doğru kaldırılması, varis çorapları, bacakları geliştirecek egzersizler, kan inceltici ilaçlar ve hafif tempoda yürüyüşler doktor tarafından önerilebilir.

İmplant Çıkığı ve Bacak Uzunluğu Farkı: Kalça protez ameliyatlarında en bilindik komplikasyonlardan biri implantın gevşemesi, çıkması ya da bacak uzunluğundaki ufak farklılıklardır. Doktor yine hastasını bu tür olasılıklar ile alakalı olarak bilgilendirir.

Enfeksiyon: Kalça protezi ameliyatında da her cerrahide görülebilecek komplikasyonlardan biri de enfeksiyondur. Yapılan bir araştırmaya göre iki yıl boyunca uygulanan cerrahilerde sadece %1.0 enfeksiyon görülmektedir. Oluşan enfeksiyon eğer operasyondan belli bir süre sonra gelişmişse bu durum diş operasyonu, idrar yolu, cilt ya da tırnak enfeksiyonları sırasında kana karışan bakteriler nedeniyle oluşum göstermektedir. Çok sık rastlanmasa da bu tür bir enfeksiyon iyileşme sürecini uzatabilir. Diş ile alakalı operasyon geçirecek olan kişiler doktor ile görüşerek operasyondan önce antibiyotik tedavisine başlayarak oluşabilecek riski en aza indirebilir. Aynı şey diğer operasyonlar için de geçerlidir.

Osteoliz: Vücut kalça protezine tepki vererek, protezin yakınındaki kemiklerde kırılma yaşanabilir.

İmplant Kırığı: Kalça protezi ameliyatı sonrasında implant kırığı yaşandığı gözlemlenmiştir. Bunun nedenleri ise;
Kalça Protezi Ameliyatı İçin Hangi Durumlar Uygun Değildir?
" } ] }