{ "title": "Kalça Protezi", "image": "https://www.kalca.gen.tr/images/kalca-protezi.jpg", "date": "21.01.2024 14:39:02", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Kalça protezi, Kalça eklemi ileri seviyede kötü olmuş olan hastalarda, hasar görmüş olan eklemin yapay bir eklem ile değiştirilmesi ameliyatıdır. Kalça protez kobalt krom ya da titanyumdan yapılan ana parçalar ile bunların eklemleştiği yerde plastik, metal ya da seramik ara parçalardan meydana gelir. Kalça protezi kemiğe iki biçimde tutturulabilir. Kemik kalitesi fazla iyi bulunmayan ileri ki yaştaki insanlarda, protez kemik çimentosu ismi verilen bir dolgu maddesi aracılığı ile kemiğe tespit edilir.

Bu cins protezlere çimentolu kalça protezi ismi verilir. Kemik kalitesi iyi bulunan daha genç olan hastalarda ise üstü gözenekli olan bir madde ile kaplanmış olan protezler, kemiğin içerisine fazla sıkı bir biçimde yerleştirilir ve daha sonrasında vücudun kemiği, protezin üstünde bulunan gözeneklerin içerisine giderek tespiti sağlar. Bu cins protezlere çimentosuz kalça protezi ismi verilir. Total kalça protezinin uygun olduğu kişiler. Kalça eklemi artrit, kalça çıkığı, kırık veya damarlanma bozukluğuna bağlı olarak ileri safhada hasar görmüş olan insanlarda, diğer tedavi yolları ile netice alınamazsa kalça protezi yapılır.

Günlük olan hayat aktivitelerinin önüne geçen hiddetli ağrı, hareket kısıtlılığı ve kısalık olaylarında kalça protezi en iyi tedavi olasılığıdır. Hastanın 60 yaşının üstünde olması tercih edilir. Fakat gerekli olduğu olaylarda daha genç hastalarda da yapılabilir. Kalça protezlerindeki son gelişmeler, kalça protezinin şematik görünümü, 1960 senesinde ilk kez yapılan protezlerde, seneler içerisinde materyel, teknoloji ve cerrahi tekniklerde büyük gelişmeler meydana gelmiştir. Önceleri yalnızca metal ve plastik ara yüzden meydana gelen protezlere, günümüzde metal, metal ve metal seramik ara yüzler ilave edilmiştir. Bu yeni maddelerin aşınma özellikleri daha üstündür ve plastik arayüzlü protezlere göre daha uzun zaman dayanmaları beklenir. Bu sayede daha genç olan hastalarda da yapılma durumu meydana gelmektedir.

Erken kalça protezi tasarımları yalnızca kemik çimentosu ile tespiti ile mümkün olan, günümüzde ise buna çimentosuz kalça protezleri de eklenmiştir. Böylece protezin, bir dolgu maddesine gerek duymadan doğrudan kemiğe tutunması imkânı sağlanmıştır. Kalça protezinin birbiri ile eklem yapan parçalarının boyut ve geometrik yapısında yapılan tasarım farklılıkları sayesinde protezlerin yerinden çıkma olasılığı azaltılmıştır. Bu da günlük hayat aktiviteleri esnasında eski tasarımlı kalça protezlerinde yapılan bazı kısıtlamaların ortadan kalkmasını sağlamıştır.

Önceden çok daha büyük olan kesilerle ve büyük kas gruplarını zedeleyecek biçimde uygulanan girişimler, günümüzde daha küçük kesiler ve kalça bölgesi yumuşak dokulara özen göstererek uygulanabilmektedir. Bu da ameliyat neticesinde günlük hayat aktivitelerine dönüşü kolaylaştırmıştır. Ameliyat neticesinde ağrı kontrolünde bulunan gelişmeler sayesinde hastaneden kalma zamanları kısalmıştır. Total kalça protezi neticesinde beklenilmesi gerekenler, kalça protezi ameliyatı neticesinde, hastaların fazla büyük bir bölümünde kalça ağrıları tamamen yok olur. Yürüme merdiven inip çıkma gibi günlük hayat aktivitelerinde belirgin bir iyileşme görülür. 2 ve 3 cm arasında bulunan bacak kısalıkları giderilebilir. Protez neticesinde koşma, sıçrama gibi aktiviteleri ve ağır işleri yapmanız uygun bulunmamaktadır. Bunlar protezin erken aşınmasına sebep olacaktır.
" } ] }