{ "title": "Kalça Tutulması", "image": "https://www.kalca.gen.tr/images/Kalca-Tutulmasi-29.jpg", "date": "19.01.2024 12:36:10", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "
Kalça Tutulması, Günümüzde kalça tutulmaları ve ağrıları birçok insanın karşı karşıya kalabileceği bir rahatsızlıktır. Kalça vücutta bulunan en büyük ekleme sahip alandır genelde her harekette kullanılır. Kemikler arasında sünger gibi bir vazife görerek kemiklerin korunmasını sağlar. Sürtünmeyi engelleyen kıkırdak dokusuna sahiptir. Kalça kemiği çok güçlü yapısına rağmen zorlama, ağır kaldırma, aşırı derecede kilo alınması gibi durumlarda kolaylıkla incinebilir. Bu gibi durumlarda kalçada tutulma, sakatlanma, aşınma ve yıpranma oluşur.

Kalça Tutulması Neden Olur?

Yaşlanma ve Zorlama: Kalça eklemi yaşadığımız zaman diliminde birçok olay ile karşı karşıya kalır. Zamanla kalça kemikleri arasında bulunan eklemler aşınır ve yıpranır. Kemikler birbirine sürtünmeye başlar zamanla kalçada ağrılar ve kalça tutulması meydana gelir.

Kemikler arası iltihap: Kemikler arasında kemiklerin rahat bir şeklide hareket etmesini sağlayan yumuşak bir sıvı bulunur. Bu sıvı kalça ekleminde de mevcuttur. Fakat bu sıvı çeşitli nedenlerden dolayı bir şekilde fazla olursa, kemikler arasında fazla boşluk bulunmadığı için bu alanda baskının artmasına neden olur. Oluşan iltihap yüzünden kalça tutulması ve aşırı ağrılar meydana gelir.

Artrit (Kireçlenme): Kalça Tutulmalarının ve ağrılarının en önemli nedenlerinde biri de kireçlenmedir. Aşırı yıpranma ve zorlama nedeniyle meydana gelir. Uyluk kemiğini ve kalçanın sonunu kavrayan kıkırdağa kadar etkilemektedir.

Kalça Kırılması: Özellikle yaşlı insanlarda görülen kalça kırılmaları ilk başlarda kalça tutulmaları ile kendini gösterir. Kalça kırıkları aşırı bir düşme ya da kaza olamadığı sürece kemiklerin incelmesi ve zayıflaması ile oluşur. Sürekli tekrar eden kalça tutulmaları dikkate alınmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Kalça tutulmaları ileride yaşanacak daha önemli rahatsızlıkların habercisi olabilir.

Kalça Tutulması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalça tutulması tedavisi nedenine bağlı olarak 3 bölümde sınıflandırılır.

İlaç Tedavisi: İlaçların çeşidine göre ağrıları hafifletici, enflamasyonu ortadan kaldırıcı, kemik kaybını azaltıcı, bol kalsiyum içeren eklem hasarını önleyici etkileri vardır. Ayrıca hastaların bol miktarda kemiklerin güçlenmesi için D vitaminine de ihtiyaçları vardır.

Kalça Ameliyatları: İlaçların ve diğer tedavilerin kalça ağrılarına cevap vermediği durumlarda Uzman doktorlar ameliyat terrcih ederler. Bu ameliyatlar çok çeşitlidir. Kalça protezi, kalça yüzeyinin değiştirilmesi, Osteotomi, Artroskopi olarak adlandırılır. Hastanın durumuna göre en uygun ameliyat şekline karar verilir.

Egzersizler: Egzersizler kalça tutulmalarında ve ağrılarında en uygun tedavi yöntemlerindendir. Egzersizler vücudun sürekli hareket etmesini sağlayarak kasların kuvvetlenmesini ve kalçaya destek olunmasını sağlar. Eklemleri saran kasları ve tendonları gerdirmek de kalça ağrılarını ve kalça sakatlıkları riskini azaltmada etkilidir. İnsan yaratılış olarak hareketli bir yapıya sahiptir. Egzersiz yapılmadığı zaman kemikler zamanla aşınıp zarar görür.
" } ] }