{ "title": "Kalça Üstü Ağrısı", "image": "https://www.kalca.gen.tr/images/Kalca-Ustu-Agrisi-31.jpg", "date": "21.01.2024 17:04:13", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Kalça Üstü Ağrısı, toplumda çok fazla görülen ve değişik sebeplere bağlı gelişebilen ağrılardır. Kalça üstü ağrısının tam olarak nerede olduğunun bilinmesi ağrının kaynağı hakkında yardımcı olacaktır. Kalça bölgesindeki ağrılar kalça ekleminin kendine ait hastalıklara bağlı olacağı gibi kalça etrafındaki kas yani yumuşak doku patolojilerine de bağlı olabilir. Kalça üstü ağrısı kalça dışında bel veya diz eklemi bölgesinden kaynaklı ağrılarda olabilir. Kalça eklemi top çukur eklem yapısında olup, vücudun en büyük eklemi olarak yer alır. Kalça eklemini kullanırken yani yürürken ya da koşarken kıkırdak yastıkçıklar kemiğin yuva içinde sürtünmesine engel olur. Fakat yaşla ya da aşırı kullanmayla kıkırdak yapı hasara uğrayabilir, bu da kas veya tendon gibi yumuşak dokular da zarara sebep olur. Ayrıca kemik erimesi olanlarda herhangi bir yaralanmaya bağlı olarak kalça kemiğinde kırık veya çatlaklar oluşabilir.

Kalça Üstü Ağrısı Sebepleri Nelerdir?
Kalça Üstü Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalça üstü ağrısının sebebi bulunduktan sonra teşhise uygun tedaviler uygulanır. Kalça üstü ağrısı olan bir hastanın Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanına başvurması gerekir. Akut durumlarda kalçaya yüklenen yükü aza indirmek için kısa süreli istirahat verilebilir. Hasta kilolu ise kilo vermesi gereklidir. Kireçlenme durumunda ağrı kesiciler, steroid olmayan ilaçlar, kas spazmında kas gevşetici kullanmakta uygundur. Kalça üstü ağrılarında teşhise göre lokal sıcak uygulama ve fizik tedavi yöntemlerinden yararlanılabilir. Baston yürüteç gibi yardımcı cihazlar ekleme yüklenen yükü azaltmada ve dengeyi sağlamakta kullanılabilir. Yapılan egzersizler sadece tedavi edici değil ayrıca ağrının sıklığını da azaltır. Yumuşak doku yani kas veya sinire kortizon veya lokal anestetik enjeksiyonlar uygulanabilir. Kalça eklemi çok aşırı yıpranmış ve ağrı şikâyeti bu yöntemlerle önlenemeyen hastalarda, ameliyat yapılması gerekebilir. Yine doğumsal patolojilerde cerrahi müdahale gerektirebilir. Yaşanan ağrılarda ağrının asıl kaynağı bulunup tedavi ona uygun bir şekilde yapılmalıdır.
" } ] }