{ "title": "Kalça", "image": "https://www.kalca.gen.tr/images/kalca.jpg", "date": "19.01.2024 11:21:51", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kalça, top yuva eklemdir. Uyluk kemiği başıyla leğen kemiğindeki yuvanın arasında olan uyumu, sabitliği ve mekaniği mükemmel bir eklemdir. Aynı omuz ekleminde benzeyen tarzda yalnız kalçada daha dar olan ve labrum denilen halka biçiminde esnek kıkırdak bu yuvanın sınırını çevreler. Vücuttaki diğer eklemlerin aksine sabitlikte ana unsur bağlar değil, kalça ekleminin kendisidir. Eklemi üzerine kas güçlerinin dengeli şekilde dağılımı, kalın eklem kapsülü ile kapsül üstündeki bağlarda sabitliğe destek olur.

Uyluk kemiği ile leğen kemiğinin birleşim yerindeki oynak yeri kalça eklemidir. İnsanlarda kalça ağrısı en fazla rastlanan sorunlar arasındadır. Nedenleri farklı olan kalça ağrısı her yaştan kişiyi etkileyebilir. Ağrı genellikle hastalar tarafından kabalarda oluşan ağrı şeklinde ifade edilir. Ancak kalça eklemindeki ağrı kasık ve uyluğun ön tarafında, dizlerde bile hissedilebilir.

Her yaş grubundaki yaralanma, darbe, hastalık gibi etkenler farklı şekillerde olur. Kalça eklemi ise gövdenin kendine gönderdiği aşağı ve yukarı kuvvetleri dengeleme özelliğine sahip olan vücuttaki tek eklemdir. Ayrıca omurga ile vücudun ağırlığının dağıtılmasında da kalça ekleminin katkısı vardır. Yürüme sırasında vücut ağırlığı iki kalça eklemi arasında eşit şekilde dağıtılır. Kalça gövdeyle alt ekstremite arasındaki yüklerin dağıtımı görevinin yanında, alt karın boşluğuyla pelviste olan organların korunmasında da etkili bir görev üstlenir.

Top yuva eklemi olan kalça, femurun başıyla asetabulum ile oluşturulur. Vücuttaki en güçlü eklemlerden biridir. Eklem içini döşeyen fibrokartilajenöz yapıda olan glenoid labrum ekleme destek olur. Asetebılar boşluğun alt orta bölümünde sınırlanmış yağ yastığı vardır. Kalça eklemindeki kapsülde kalın fibröz yapıda olur. Eklem kapsülü asetabulum, labrum ile transvers ligamana yapışık haldedir. Kapsülün iç yüzeyi de sinovyal membran döşelidir.

Kalça ekleminin çevresinde çeşitli bursalar bulunur. İçlerinde en önemli olanları ise trokanterik bursa, ilipektienal ya da iliopsoas bursa ile iskiogluteal bursadır. Gluteal kasların yapışma yerindeki trokanterik bursa, 3 bursadan meydana gelmiştir. İskiogluteal bursa iskial tuberesitas üzerindedir. Gluteus maksimus kasının kemiğin üstünde daha rahat hareket etmesine yardımcı olur.

Kalça hareketleri oldukça güçlü kaslar tarafından sağlanmaktadır. Kalça hareket açıklığı normalde pozisyona göre farklılık gösterir. Diz eklemi fleksiyonda olduğunda kalça eklemi sadece 115-125 dereceye kadar fleksiyon yapar. Diz eklemi ekstansiyon halinde olduğunda ise 90 derecelik fleksiyon yapar. Kalça ekleminin innervasyonu obturator ve femoral sinirler tarafından sağlanmaktadır. Kan dolaşımını ise retinaküler arterler tarafından sağlanır.
" } ] }