{ "title": "Kalçada Çatlak", "image": "https://www.kalca.gen.tr/images/kalcada-catlak-2036.jpg", "date": "19.01.2024 21:33:11", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Kalçada Çatlak; Kalça kemiği çatlaklarında akla ilk olarak üst uyluk kısmında oluşan çeşitli kırıklar ya da çatlaklar gelmelidir. Kalça kırıkları, kendi aralarında sınıflandırıldığı zaman en sık karşılaşılan çatlak tipi, uyluk kemiğinin boyun çatlaklarıdır. İkinci kırılma tipi, trokanter bölgesinin kırılmasıdır. Diğer kırık türü ise patolojik kırıklar yani, altta yatan herhangi başka bir nedene bağlı kırıklardır. Mesela, kemik uru, kemik kisti, ileri derecede kemik erimesi ya da başka bir yerdeki kanserin o bölgeye sıçrama yapması gibi nedenlerden dolayı normal yürürken dahi kalça kırılmaları meydana gelebilir.

Kalça kemiğindeki kırıklara her yaşta rastlanabilir. Fakat, ilerlemiş yaşlarda özellikle bayanlarda kemik erimesine bağlı olarak kemikler daha zayıftır ve ileri yaşlardaki kişiler düşme gibi travmalar yaşadıkları zaman gerek kemikleri daha zayıf olduğu için gerekse hareket kapasitesi daha azaldığı için düşmelerde kalça kırıkları daha kolay olur.

Kalça Çatlağının Belirtileri Nelerdir?

Yere düşüldüğü zaman eğer kalça kırılır ise kişi o anda çok şiddetli bir ağrı hisseder ve kırılan kalça ile yürüyemez. Hasta kırıldığı anda kırılan yerde kalır ve bacağını hiçbir şekilde oynatamaz. Sırt üstü yatıldığı zaman kalça kırıklı bir bacakta ayak dış tarafa doğru dönerek yere yapışır. Kalçanın kırıldığını hastanın kendisi bile anlayabilir. Fakat bazı durumlarda kalça kırıldığı halde, kısmen kırık veya çatlak denilecek durumlar da olur. Bu şekildeki kırılmalarda hastalar başkalarının biraz yardımı ile ağrılı bir şekilde birkaç adım yürüyebilir. Böyle bir durumda bir ortopedi ve travmatoloji uzmanına görünmek gerekir. Çünkü kalçada çok fazla ağrı ile birkaç adım atmak kalçanın kırılmadığı anlamına gelmez.

Kalça Çatlaklarının Nasıl Teşhis Edilir?

Kalça kırıklarının tanısında, kişi düşmüş ise öncelikle muayenede hastanın bacağının pozisyonundan kalçada kırık ya da çatlak olduğu genelde anlaşılır. Hastanın bacağını hafifçe oynatması ile ağrısı çok şiddetlenir ise bunun bir kırık olduğu anlaşılır. Bunun dışında, hastaya röntgen tetkiki yapılır ve röntgende kırığın tipi ve yeri görülür. Bilgisayarlı tomografi görüntüleme yöntemi ile kırık tipiyle birlikte interpoze olmuş dokular eklem içi serbest fragmanlar daha net görülebilir.

Çocuklardaki bu tür kırıklarda, eğer kırık ayrılmamış ise bu kırık alçıya alınarak tedavi edilebilir ve iyileşme süresi 4 ile 6 hafta arasındadır. Fakat yaşın ilerlemesi sonucu ameliyat dışındaki tedaviler ile kırığı iyileştirmek zordur. Günümüzde yaşlı hastalarda alçı tedavisi dünyanın hiçbir yerinde fazla tercih edilen bir yöntem değildir. Kalça kırıklarında alçı göğüs kafesinin altından ayak parmaklarına kadar olan bölgeye alçı yapılır. Bu alçının, hasta tarafından taşınması uygun değildir. Özellikle yaz aylarında bu şekilde yapılmış olan bir alçı tedavisi başka sorunları da ortaya çıkarabilir. Bundan dolayı artık günümüzde kalça kırıklarında alçı tedavisi yapılmamaktadır.

Kalça kırıklarında iyileşme süreci yapılan tedaviye göre değişir. Tedavi plak ve vidalar kullanılarak ve hastanın kemiği korunarak yapılırsa kırık kaynayıncaya kadar hastanın kalçanın üzerine basıp dolaşması, ilk başlarda mümkün değildir. Fakat, hasta koltuk değnekleri veya yürüteç kullanarak ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilir. İkinci yöntem olan protez tedavisinde ise iyileşme süreci daha hızlıdır. Bazı hastalar, ameliyat öncesi 3 gün ya da 2 hafta arasında ameliyata hazırlanması gerekir. İyileşebilecek kırıklar bu şekilde tedavi edilirken, iyileşmeyecek olan kırıklar genellikle ameliyat ile edilir. İyileşecek olan kırıklar 6 ile 8 hafta boyunca hareketsiz olarak bırakılır.
" } ] }