{ "title": "Kalçadan İğne Nasıl Yapılır", "image": "https://www.kalca.gen.tr/images/kalcadan-igne-nasil-yapilir.jpg", "date": "21.01.2024 04:44:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kalçadan iğne nasıl yapılır, kalçadan iğne kas içine yani intramüsküler enjeksiyon tekniği kullanılarak yapılır. Bu şekilde yapılacak enjeksiyonda verilecek olan ilaç miktarı kasın özelliğine göre farklılık gösterir. Fakat bu miktarın 5 ml'den fazla olmaması gerekir. Enjeksiyon sırasında kullanılacak iğnenin uzunluğu da hastanın yaşına ve vücut yapısına göre tespit edilmelidir. Genellikle kalçadan iğne yapılması için, 20-22 numaralı iğneler seçilmektedir. Kas içine yapılacak enjeksiyon sırasında enjektöre ilaç çekilirken içinde 0,2-0,3 ml kadar hava boşluğu kalmalıdır. Bu sayede kasın içine zerk edilen ilacın iğnede kalması önlenir.

Kalçadan iğne yapmak için gereken araç gereçler
Kalçadan iğne nasıl yapılır?

Önce uygulama yerinin tespit edilmesi için, hasta yüz üstü şekilde yatırılır. Bu pozisyonda ayakları içe bakmalıdır. Daha sonra hastanın bir kalçasını hayal ederek kare şeklinde dörde bölün. Ardından sağ üst bölümdeki kare yeniden dörde bölünür. Enjeksiyon bu bölgeye yapılacaktır. İğne direkt olarak kas içine yapılacağından, çok dikkatli olunması gerekir.

Doktorun verdiği ilaç kontrol edilerek, tedavi tepsisinin içine konur. Hastalara doğru ilaç kullanılmalı, doğru doz ve doğru hastaya enjeksiyon yapılmalıdır. Ardından eller yıkanarak temizlenir.

İlaç hastanın ilaç kartında belirtildiği doza uygun şekilde enjektöre çekilir. Bu esnada hasta iğne yapılacak pozisyonda olduğundan, iğnenin yapılacağı bölgede nodül, şişlik, kızarıklık, hassasiyet değerlendirmesi yapılır.

Daha sonra iğnenin yapılacağı yer alkollü pamukla içten dışarıya doğru friksiyon hareketleriyle temizlenir. Yapılan enjektörün ucundaki iğnede bulunan steril başlık çıkarılır. Diğer elle cilt bastırılır ve iyice gerdirilir. Bu sırada hastanın derin nefes alması sağlanır. İğne enjektörü baş ve işaret parmağıyla tutulur. 90 derecelik açıyla tutularak, hızlı bir şekilde iğnenin yapılacağı kalça bölgesine batırılır.

İğne kas içine yeterince sokulunca, cildi gerdiren el serbest bırakılır ve aynı elle enjektörün altı tutulur. Öbür elle enjektörün pistonunu geri çekerek, içine kan gelip gelmediği kontrol edilir. Eğer kan geldiği görülürse, hemen iğne dışarıya çıkarılır. İlaç ve enjektör yenisiyle değiştirilerek, yeniden iğne yapılması gerekir. Bu şekilde kan gelmesi iğnenin damara geldiğini gösterir. Bu şekilde kesinlikle ilaç uygulanmaz.

Eğer enjektöre kan gelmiyorsa, enjektörün pistonu ileri itilerek yavaşça ilaç kasın içine verilir. İlacın bitmesiyle iğnede hızlı bir şekilde dışarıya çekilir. Kalçada iğne yapılan bölge alkollü pamukla hafif bastırılır ve masaj yapılır. Bu sayede ilacın emilimi kolaylaşmış olur. Bu sırada iğnenin kapağını tekrar kapatarak, herhangi bir yere kazara batması engellenir. Hastaya rahat olacağı bir pozisyon verilerek, kullanılan enjektör uygun şekilde imha edilir. Eller yeniden yıkanarak, hasta 15-30 dakika kadar mutlaka kontrol altında tutulur.
" } ] }